Mutlu: ‘Yerli malı tüketilim, ekonomik mücadeleye destek verelim…’

Türkiye’nin ekonomik ve siyasal açıdan oldukça zor günler yaşadığına dikkat çeken İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, ‘Normal piyasa dinamikleriyle açıklanamayacak, ekonomik parametrelerle izah edilemeyecek döviz kurlarındaki aşırı artış, ortada spekülatif bir atağın olduğu göstermektedir. Türkiye benzer sıkıntıları daha önce de yaşamış güçlü bir ülkedir. Bu kez de Türkiye’nin kenetlenerek, her cephede mücadelesini vererek sıkıntılı günleri geride bırakacağından hiç şüphemiz yoktur.’ şeklinde konuştu.

Ekonomi yönetimi karşı hamlelerle piyasaların ateşini söndürmek için önlemler almaya başladığını da hatırlatan Mutlu, ‘Kuşkusuz bu süreçte her kesime önemli görevler ve sorumluluklar düşmektedir. Esnaf sanatkarlarımız ve teşkilatları da, Ahilik öğretisinden aldıkları terbiye ile bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da devletinin ve milletinin yanında olacak, zorlu süreçte üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmeye devam edeceklerdir.’ dedi.

Esnafa öneriler

Esnaf sanatkarlara önerilerde bulunan Başkan Mutlu, ‘Döviz kurlarındaki ani iniş çıkışlardan kendilerini koruyabilmeleri için tasarruf yapmaları önem kazanmaktadır. Sınırlı sermaye yapılarını koruyabilmeleri, risk tehditlerini azaltabilmeleri için tasarruf politikasını benimsemeleri gerekmektedir.

Üyelerimiz, kira, hammadde girişi, hizmet alımı gibi konularda dövizle ticaret yapmaktan, ihtiyaçlarını ithal ürünlerle karşılamaktan kaçınmalıdırlar. Dövizle yapılan ticaret ve borçlanmalarını mümkün olduğunca ve en kısa sürede Türk Lirası’na dönüştürmeleri ise, hem ulusal bilinç hem de iktisadi menfaatleri  açısından gereklidir.’diye konuştu.

Yerli malı

Bayram alışverişlerinde tüketicilerin yerli malını ve esnaf sanatkarları tercih etmelerini isteyen İESOB Başkanı Mutlu şunları söyledi: ‘Arefe günlerinde tüketimler artar, insanlar bayram öncesi ihtiyaçlarını giderir, aileleri, dostları için alışveriş yaparlar. İşte bu noktada tüketicilerden alışverişlerini mümkün mertebe esnaf sanatkarlarımızdan yapmalarını ve yerli malını tercih etmelerini rica ediyoruz.

Yerli ürün kullanımı, döviz ateşinin yandığı şu günlerde daha da önem kazanmaktadır. Türkiye'de üretilen ürünlerin barkodu 869 ile başlamaktadır. Vatandaşlarımızın satın aldıkları malları seçerken barkodlarının 869 ile başlamasına dikkat etmesi, benzer yerlisi varsa ithal ürünü tercih etmemesi artık bir zorunluluk haline gelmiştir.

İthal ağırlıklı

Yerli malı da en çok esnaf sanatkarlarda bulunmaktadır. Alışverişlerde AVM ler yerine, genellikle yerli ürünleri satan veya bizzat üreten, milyonlarca insanın geçimine imkan veren esnaf sanatkarlarımıza öncelik verilmelidir.

Ucuz ürün satmak adına kalitesine bakmaksızın raflarını yoğun şekilde ithal ürünlerle dolduran, çoğu yabancı sermayeli olan ve bu şekilde sıcak paranın yurtdışına çıkışını hızlandıran AVM’ler yerine;

Kazandığını yine kendi çevresinde harcayarak bulunduğu ilin, çevrenin, ülkenin ekonomisine katma değer sağlayan, ailemizden veya dostlarımızdan biri olan esnaf sanatkarları tercih etmek daha doğru olacaktır.’

Bize sorun bilgiye ulaşım açısından en uzun süren yöntemdir.
Önce aşağıdakileri deneyebilirsiniz.
Bize Sorun