İESOB 4. İstihdam Fuarına Katıldı

İzmir Valiliği’nin öncülüğünde, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve kentteki meslek örgütleri ile pek çok kuruluşun katkılarıyla gerçekleştirilen 4. İstihdam Fuarı’na özellikle gençler büyük ilgi gösterdi. 

İş arayanlarla işverenleri aynı platformda buluşturan İstihdam Fuarı’nda İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği  (İESOB) ile İzmir Terziler ve Konfeksiyoncular Odası (İTKO) da stant açarak gençlere yönlendirmelerde bulundu.

İstihdam verileri

4. İstihdam Fuarı’nın açılışında konuşan İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, işsizliğin  sadece Türkiye’nin değil, tüm dünyanın sorunu olduğunu söyledi. İşsizlik sorununa sadece ekonomik açıdan bakılmaması gerektiğinin altını çizen Mutlu, ‘İşsizlik, toplumsal huzuru ve barışı da olumsuz etkilemekte, insanların geleceğe güvenle ve umutla bakabilmelerini tehdit etmektedir.  2016 yılı itibariyle Türkiye’nin nüfusu yaklaşık 79 milyona ulaşmıştır. Nüfusumuzun yaklaşık 59 milyonu 15 yaşın üzerinde, yani çalışma çağında bulunmaktadır.

Çalışma çağındakilerin yaklaşık 30 milyonu çalışmak için emeğini arz ederken, ekonomimiz bu insanların yaklaşık 27 milyonuna iş imkanı yaratabilmektedir. Netice itibarıyla 3 milyon 330 bin insanımızın işsiz olduğu görülmektedir. Rakamları değerlendirdiğimizde, 27 milyon kişinin çalışarak 79 milyona bakmaya çaba gösterdiği ortaya çıkmaktadır. Çalışanlar neredeyse üç katını oluşturan bir kitleyi geçindirmek zorundadır ki, böyle bir ülkenin zenginleşmesi kolay olmayacaktır.’ diye konuştu.

Çağdaş teknolojinin işsizliği artıran yan etkilerine de dikkat çeken Mutlu ‘Teknolojinin hemen hemen her sektörde sürekli gelişmesi, sanayi, imalat ve hizmet sektörlerinde daha az  işgücü ile daha fazla verim alınılması ister istemez beraberinde işsizlik sorununu  da artırmaktadır. Sığınmacılar ile iç göçle kent yaşamına her geçen gün yeni bireylerin eklenmesi de  işsizliği tırmandıran etkenlerdir.

İzmir'e gelince, kentimize ilişkin 2016 yılı rakamları şöyle sıralanmaktadır:

- İzmir'in nüfusu 4 milyon 223 bin kişidir.

- Çalışma çağındaki nüfus 3,2 milyon, çalışmak isteyenlerin sayısı ise 1 milyon 822 bindir.

- Bunlardan bir milyon 566 bini iş bulabilmiştir, 254 bin kişi işsizdir.

-Türkiye genelinde işsizlik oranı 10,9 iken İzmir'de yüzde 14 düzeyindedir. 

Yani İzmir'de işsizlik  Türkiye ortalamasının üzerindedir ve kentimiz için büyük bir sorun oluşturmaktadır.’ dedi.

Öneriler

İşsizliğin azalması için yeni yatırımların artmasının yanısıra atıl yatırımların da canlandırılmasını isteyen Başkan Mutlu şunları söyledi: ‘Makro ekonomik iklim üretim ve yatırımlar için cazip hale getirilmelidir. Enflasyon ve faizler düşmeli,  döviz kurlarında istikrar sağlanmalı, iç talep canlandırılmalı, vergi, sosyal güvenlik primi, harçlar ve benzeri kalemlerdeki kolaylıklarla üretim ve yatırım cazip kılınmalıdır. Öte yandan Hükümetin de bu yönde önlemler düşünmesi ve uygulamaya koyması da, teşkilatlarımızı memnun etmekte bizleri ümitlendirmektedir.

İşgücü arzının niteliği ile, işgücü talebinin niteliğinin örtüşmesi de çok önemlidir. Meslek liseleri ve üniversitelerde ekonominin ihtiyacı olan, ara eleman sıkıntısı çekilen alanlarda eğitim verilmesine daha fazla hassasiyet gösterilmelidir. 

Bugün Türkiye’de yüksek işsizlik oranlarına rağmen, sanayinin kalifiye eleman sıkıntısı çekmesi büyük bir tezattır.  Milli Eğitim Bakanlığı ve Üniversitelerin üretim sektörüyle ve piyasalarla daha iyi entegre olması içinde bulunduğumuz çağın bir gereğidir.

İnsanlarımızın da iş ve çalışma anlayışını yenilemesi gerekmektedir. Bireyler, kolay, rahat, yüksek maaşlı iş aramak yerine önce üretken olmayı, katma değer yaratmayı düşünmelidir.

Esnaf kesiminin önemi

Yeni işyerleri açılarak işsizliğin azaltılmasında; kısa vadede önemli sonuçlar alabilmenin yolu esnaf sanatkarlardan geçmektedir.

100 kişiye iş sağlamak için kurulacak bir sanayi işletmesi için gerekli sermaye ile,  bir esnaf işlemesinin gerektirdiği sermaye aynı değildir. Dolayısıyla işsizliğin yüksek olduğu bu konjonktürde, sınırlı sermaye imkanlarıyla  kısa vadede işsizliği azaltmak için esnaf sanatkarların mevcut potansiyeli önemli fırsatlar sunmaktadır.  Bu fırsatları ülke yöneticileri ve ekonomi çevreleri gözden kaçırmamalıdır.’

Bize sorun bilgiye ulaşım açısından en uzun süren yöntemdir.
Önce aşağıdakileri deneyebilirsiniz.
Bize Sorun