Başkan Mutlu’dan Tüketicilere çağrı…

‘Alışverişlerde esnafı ve barkodu 869 ile başlayan ürünleri tercih edin…’

12-18 Aralık tarihleri arasında tüm Türkiye'de Yerli Malı Haftası’nın  kutlanacağını hatırlatan İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, tüketicilerden alışverişlerinden yerli malını ve yerli malının en fazla bulunduğu esnaf sanatkarları tercih etmelerini istedi.

1946 yılından beri kutlanan hafta ile, özellikle yeni nesillere tutumlu olma ve yerli malı tüketme bilincinin aşılanmasının hedeflendiğini belirten Mutlu, ‘ Hafta, 1983 yılından bu yana Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası adı altında kutlanmaktadır. Bugün ülkenin içinde bulunduğu ekonomik şartlar ve tüketicilerin tercihleri göz önünde tutulduğunda, haftanın temel öğretilerinin günümüzde daha fazla önem kazandığı söylenebilecektir.’ dedi.
 

Dışa bağımlılık

Türkiye'de yerli üretimin iç talep ve tüketimle uyumlu olmamasının ekonomide yapısal sorunlara neden olduğuna dikkat çeken İESOB Başkanı Mutlu, ‘Bugün insanların yaşamında önemli yeri bulunan ve tüketimi yoğun olan ürünleri incelediğimizde; bilgisayar, akıllı telefon, otomobil, televizyon ve diğer bazı elektronik aletlerin ilk sıralarda yer aldığı görülmektedir. Bu ürünlerin en belirgin özelliği ise ya ithal edilmeleri ya da büyük oranda ithal girdi ile üretilmeleridir.
Türkiye, sanayileşmeye geç başlaması, üretim metot ve araçlarını yeterince yenileyememesi nedeniyle dışarıya bağımlı bir ülke olarak yorumlanabilecektir.
Öte yandan, ithal girdi veya ürünlere olan yoğun talep, Türkiye'de dış ticaret ve cari dengesi açığı yaşanmasına neden olmakta, ülke ekonomisinde önemli sıkıntılar baş göstermektedir.’ diye konuştu.

AVM’lerin rolü

Tek parti iktidarı ile insanların düşük faizli kredilere kolaylıkla ulaştıklarına değinen Mutlu, ‘Bu durum da insanların yaklaşık 15 yıllık süre zarfında gelirlerinin çok ötesinde harcamalar yapmasına yol açmış, tasarruflar gerilemiş, Türkiye'de bir tüketim patlamasın yaşanmıştır. Bu noktada AVM'lerin de kritik rolü olmuştur. AVM'ler hem tüketimi kamçılamış hem de buralarda satılan malların daha çok ithal ürünlerden oluşması nedeniyle cari açığı beslemiştir.

869 Barkoda dikkat

Ülkemizdeki üretim ve tüketim deseni uyumsuzluğunun giderilmesi, 
-cari açığın azaltılması, 
-işsizlikle mücadelede başarılı olunması, 
-kaynakların daha etkin kullanılabilmesi, ancak tüketicilerin alışverişlerinde yerli mallara öncelik vermeleriyle sağlanabilecektir.
Türkiye'de üretilen ürünlerin barkodu 869 ile başlamaktadır.
Dolayısıyla, vatandaşlarımızın satın aldıkları malları seçerken barkodlarının 869 ile başlamasına dikkat etmesi, benzer yerlisi varsa ithal ürünü tercih etmemesi bir zorunluluk haline gelmiştir.’ dedi.

Yerli mallarının en fazla esnaf sanatkarlarda bulunduğunu ifade eden Mutlu şunları söyledi: ‘Bu noktada, genellikle yerli ürün satan veya üreten, milyonlarca insanın geçimine imkan veren esnaf sanatkarlarımıza pozitif ayrımcılık yapılmasının önemi ortaya çıkmaktadır.
Görülen odur ki, geleceğimiz tutumlu olduğumuz, yerli malı kullandığımız, küçük işletmelere sahip çıktığımız ölçüde güzel olacaktır.’

Bize sorun bilgiye ulaşım açısından en uzun süren yöntemdir.
Önce aşağıdakileri deneyebilirsiniz.
Bize Sorun