Zekeriya Mutlu 3.istihdam kongresinde esnaf sanatkarların düşüncelerini dile getirdi.

Zekeriya Mutlu 3.istihdam kongresinde esnaf sanatkarların düşüncelerini dile getirdi.

3.istahdam zirvesinde konusan IESOB Başkanı Zekeriya Mutlu İşsizlik küresel bir sorun olduguna dikkat cekti.
İşsizliğin ekonomik olduğu kadar sosyal ve politik yan etkileri de olduğunu hatırlatan Mutlu' Ekonomik ve teknolojik gelişmeler, işsizliğin gelecekte çözülmesi konusunda da pek ümitli olmamızı engellemektedir. Çünkü her geçen gün insanların yaptığı işleri makineler yapar hale gelmekte, teknolojinin getirileri karşısında işgücüne olan ihtiyaç her geçen gün biraz daha azalmaktadır.
Bu durum sadece sanayi ve imalat sektörlerine değil, güncel yaşamın her bölümüne de yansımaktadır. Bu durumun iki önemli sonucu vardır.Birincisi artan işsizlik ve getirdiği sorunlar. İkincisi ise işsizlik sonucu yeterince artmayan gelir nedeniyle pazarın yani talebin üretim kadar büyümemesi.

İşsizlikle mücadelede anahtar alanlardan biri esnaf ve sanatkarlıktır. Ülkemizde yanında çalışanlar ve aileleriyle birlikte yaklaşık 10 milyon kişi geçimini bu alandan sağlamaktadır.

İstihdam için yeni yatırımlar gerekmektedir. Bir kişiye iş imkanı sunmak için otomotivde, demir çelikte, elektronikte, tekstilde, gıdada ihtiyaç duyulan yatırım tutarı farklıdır.Özellikle ileri teknoloji kullanımı gereken alanlarda bir kişiye iş yaratmak için gerekli yatırım tutarı oldukça yüksektir. Bu çerçevede Türk ekonomisinin mevcut koşulları dikkate alındığında, en az yatırım ile sürdürülebilir iş imkanı sağlayabilmek açısından esnaf sanatkarların ön plana çıktığı görülmektedir.
 

Bugün hiçbir esnaf ve sanatkarlık faaliyeti olmasa, en az 5 milyon kişi daha işsiz kalacak, ülkemizdeki işsizlik üç katına çıkacaktır. Dolayısıyla esnaf kesimi, ülkemizde bir tür "sosyal sigorta" işlevi üstlenmektedir. Bu nedenle de kesimimize gerek yerel gerekse merkezi yönetimlerin özel ilgi göstermesi gerekmektedir.
 

İşsizliğin artmaması için esnaf sanatkarların yaşaması, yaşatılması zorunludur. Aksi halde yaşanacak sorunlar sadece bu kesimi değil tüm toplumu olumsuz yönde etkileyecektir.

Bize sorun bilgiye ulaşım açısından en uzun süren yöntemdir.
Önce aşağıdakileri deneyebilirsiniz.
Bize Sorun