Mutlu’dan 869 No’lu Barkod Uyarısı...

Mutlu’dan 869 No’lu barkod uyarısı
Yerli Malı haftası nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği(İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu “Türkiye’de üretilen ürünlerin barkod numarası 869 ile başlıyor. Dolayısıyla vatandaşlarımızın satın aldıkları ürünleri seçerken barkod numaralarının 869 ile başlamasına dikkat etmelerini istiyorum “dedi.

Tutum, Yatırım ve Türk malları haftası İzmir Esnaf Ve Sanatkar Odaları Birliği ev sahipliğinde kutlandı. Gün nedeniyle düzenlenen toplantıya İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, İzmir Vergi Dairesi Başkanı Rıfat Engin, Gümrük ve Ticaret İl Müdürü Cevat Akgönüllü, Bilim Sanayi ve Teknoloji il müdürü Engin Bişar ile kurum yetkilileri katıldı.

Tüketim patlaması
İletişim alanındaki gelişmelerle zengin ülkelerin tüketim kalıplarının görülebilmesi, iç ve dış kaynaklardan beslenen kredi sistemi aracılığıyla gelirin çok ötesinde harcamaların yapıldığını belirten Zekeriya Mutlu “ Türk halkı son yıllarda bir tüketim patlaması gerçekleştirmiş, ülkemizde tasarruf oranı yüzde 20'lerden yüzde 12'lere gerilemiştir. Aşırı tüketim sonucunda cari açık milli gelirin yüzde 5-6’larına tekabül eder hale gelmiştir. Bunlar Türkiye için oldukça yüksek oranlardır ve burada AVM'lerin de kritik rolü olmuştur. AVM’ler hem tüketimi kamçılamış hem de buralarda satılan malların daha çok ithal ürünlerden oluşması nedeniyle cari açığı beslemiştir” diye konuştu

869 barkoda dikkat
Ülkemizde önceden daha fazla önem verilen ancak son yıllarda eski önemini kaybeden Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası’nın günümüzde yeniden öneminin arttığına dikkat çeken Zekeriya Mutlu “Üretim ve tüketim deseni uyumsuzluğunun giderilmesi, cari açığın azaltılması, İşsizlikle mücadelede başarılı olunması, Ülke kaynaklarının daha etkin kullanılabilmesi açısından halkımız tüketim yaparken öncelikle ülkemizde üretilen mallara öncelik vermelidir. Türkiye’de üretilen ürünlerin bar kodu 869 ile başlamaktadır. Dolayısıyla, vatandaşlarımızın satın aldıkları malları seçerken bar kodlarının 869 ile başlamasına dikkat etmesi, benzer yerlisi varsa ithal ürünü tercih etmemesi bir zorunluluk haline gelmiştir” dedi.


Türkiye’de yılda 1 milyon cep telefonunun satıldığını bunun da yılda 10 milyar lira yaptığını kaydeden Bilim Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Engin Bişar “Bu konuda özellikle kamuya yapılan alımlarda yüzde 15 yerli malı şartı getirildi. Elimizden geldiğince yerli malını özendirmek ve kullanmak için çaba sarfetmek zorundayız. Özellikle bilişim ve otomotiv sektöründe dikkatli olmamız lazım. Örneğin Fransa da yabancı kelimeyle yerli malı ürünün reklamı dahi yapılamıyor. ‘Vatanın seven insan yabancı ürün almaz; benim param var istediğimi alırım’ şeklinde iki görüş var. Dilerim birinci görüş Türkiye’deki hakim görüş olur” dedi.

İthal ürünlerin tüketiminin artışını yöresel ürünlerin arttırılmasıyla önlenebileceğini belirten Gümrük ve Ticaret İl Müdürü Cevat Akgönüllü de “Yerli mallarında yöresel ürünlere yönelmeliyiz, esnafımızı bu konuda desteklemeliyiz. Yöremize sahip çıkarsak ülkemizin geneline sahip çıkacağımızı düşünüyorum” dedi.

Yerli ürünlerin kullanılması adına her türlü çalışmayı yaptıkların dile getiren İzmir Vergi Dairesi Başkanı Rıfat Engin de “Son günlerde yerli otomobil prototipinin ön çıkmasıyla devrim otomobilini kötüleyen güçlerin yeniden sahneye çıkarak yeni yerli otomobilin kötülenmesi ortamını yaratmışlardır. Devrim otomobillerini başına gelen bukez de prototipi çizilen yeni yerli otomobilimiz için sahneye konmuştur. “dedi.

 

 

 

Bize sorun bilgiye ulaşım açısından en uzun süren yöntemdir.
Önce aşağıdakileri deneyebilirsiniz.
Bize Sorun