Mutlu: ‘Sağlık hizmeti yeni yılda da sürsün…’

Mutlu: ‘Sağlık hizmeti yeni yılda da sürsün…’

60 günden fazla  prim borcu olan esnaf  sanatkarların, yılbaşına kadar sağlık hizmetlerinden yararlanabileceklerini belirten  İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, alınan kararı memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Önceden prim borcu bulunan esnaf sanatkarın  ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık hizmeti alamadıklarını hatırlatan Mutlu, ‘1 Ekim  tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile 31 Aralık 2015 tarihine kadar bu kapsamdaki üyelerimizin sağlık hizmeti alabilmelerinin önü açılmıştır. Bu güzel bir uygulama ancak  yılbaşından sonra da uygulamanın sürmesini talep ediyoruz’ dedi.

Ekonomik gerçekler

Türkiye’de toplumun çoğunluğunun gelirinin sınırlı olduğuna dikkat çeken Mutlu, ‘İnsanlar özellikle bankalara karşı borç yükü altında. Bunun yanı sıra ekonomide belirli dönemlerde yaşanan dalgalanmalar, krizler de, insanların harcamalarını azaltıyor. Bir şekilde tüketimin kısılması ise, doğrudan halka mal ve hizmet sunan esnaf sanatkarlarımızın iş hacimlerinin düşmesine neden oluyor.

Bu nedenle, ülkede yaşanan ekonomik sıkıntılardan olumsuz yönde en fazla üyelerimiz etkilenmektedirler. Bu duruma rağmen esnaf sanatkarlarımız devlete karşı yükümlülüklerini yerine getirmeye çaba göstermekte,  ancak istemese de zaman zaman SGK primlerini düzenli şekilde ödeyememektedir.’ diye konuştu.

Bakanlar Kurulu kararının zor durumda olan esnaf sanatkarlara olanak sağladığına dikkat çeken İESOB Başkanı Mutlu, ‘Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına ait sağlık tesisleri ile üniversite hastanelerince sunulan izmir beyin cerrahi, izmir kadın doğum gibi sağlık hizmetlerinden borçlu esnaf sanatkarın yararlanabileceğini içeren Bakanlar Kurulu kararı, zor şartlar altında yaşam mücadelesi veren esnaf sanatkarlarımız ve aileleri için son derece önemlidir.  Bu uygulamadan ülke genelinde 5 milyona yakın vatandaşımızın yararlanacağı ifade edilmektedir.

Öte yandan seçim sonrası kurulacak yeni hükümetten de beklentimiz, yıl sonuna kadar geçerli olacak bu uygulamanın sürdürülmesi olacaktır. Çünkü kısa vadede Türk ekonomisinde ve üyelerimizin durumunda önemli bir iyileşme olamayacağı görülmektedir.’ dedi.

Esnafın beklentileri

Sosyal Güvenlik alanında yeni hükümetten olan beklentilerine de değinen Zekeriya Mutlu sözlerini şöyle sürdürdü: ’Emekli esnaf sanatkarımız faaliyetini sürdürdüğü takdirde, emekli  maaşından yüzde 15 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi yapılmaktaydı.

Hükümetimiz 5 puan indirim yaparak kesintiyi yüzde 10’a çekmiştir, bu karar da teşkilatlarımız tarafından memnuniyetle karşılanmıştır. Yeni dönemde bu kesintinin tamamen kaldırılmasını istiyoruz.

Genel seçimler öncesi tüm siyasi partilerin seçim beyannamelerini incelediğimizde, SGDP kesintilerini tamamen kaldıracaklarını beyan ettiklerini görüyoruz. Bu durum da esnaf teşkilatlarını sevindiren bir gelişme olmuştur.

Öte yandan, üyelerimizin emekli olması için 9 bin iş günü istenmekte, ancak aynı kurumun çatısı altında bir çalışan sigortalısı 7200 işgünü ile emekli olabilmektedir. Bu durum haksızlık yaratmaktadır ve yeni dönemde gözden geçirilmelidir.

Askerlik borçlanması konusunda da hem esnaf sanatkarlar hem de diğer tüm vatandaşlarımız için beklentilerimiz bulunuyor. Askerlik bir vatan borcudur. Askerlik yapan esnaf sanatkarlar, işyerlerini geçici süre kapatmakta ya da devretmekte, askerlik süresi boyunca kendi geçimlerini temin etme, ileriye yönelik birikim yapma imkanı bulamamaktadırlar.

Üyemiz emekliliğe yakın dönemde ise, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik zorluklar nedeniyle, ancak ailesinin ve yanında çalışanın geçimini temin edebildiğinden, satın almak istediği askerlik süresi için maddi açıdan  zorlanmakta, emekliliği gecikmektedir. Bu durum çalışan için de geçerlidir.

Talebimiz, askerlik yapan vatandaşlarımızın askerlik sürelerinin sigortalılık süresi içine dahil edilmesi ve vatani görevini yaparak fedakarlıkta bulunan insanlarımıza kolaylık tanınması olacaktır.’

Bize sorun bilgiye ulaşım açısından en uzun süren yöntemdir.
Önce aşağıdakileri deneyebilirsiniz.
Bize Sorun