Mutlu: ‘İş kazaları üyelerimizi yakından ilgilendiriyor ve sorumlu kılıyor’

Mutlu: ‘İş kazaları üyelerimizi yakından ilgilendiriyor ve sorumlu kılıyor’

Dokuz Eylül Üniversitesi Avrupa Sosyal Politikası Jean Monnet Kürsüsü Açılış Konferansı İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) toplantı salonunda yapıldı. Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerde İş Sağlığı ve Güvenliği konulu konferansta Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Siyasi İşler, Basın ve Enformasyon Sorumlu Müsteşarı İreneusz Fidos da bir konuşma yaptı. 

 

Açılışta konuşan İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, çalışma hayatındaki en önemli sorunların başında iş kazaları ve meslek hastalıklarının geldiğini söyledi. Türkiye'de her yıl bin 200 kişinin iş kazası nedeniyle yaşamını yitirdiğini kaydeden Mutlu, "Uluslararası Çalışma Örgütü dünya genelinde her yıl ortalama, yarısı ölümlü olmak üzere, 700 bin iş kazası meydana geldiğini ve yaklaşık 2 milyon insanın da meslek hastalıkları sonucu öldüğünü tahmin etmektedir. Türkiye'de ise, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının verilerine göre ortalama bin 200'ü ölümlü olmak üzere 80 bin iş kazası ve meslek hastalığı kaydı görülmektedir. İş kazası ve meslek hastalıklarının yüzde 28'i esnaf ve sanatkârlara ait iş yerlerinde meydana gelmekte. Bu anlamda iş kazası ve meslek hastalıkları, esnaf ve sanatkârları temsil eden meslek örgütü olarak bizleri daha da yakından ilgilendiriyor ve sorumlu kılıyor" dedi.

 

'Çözüm eğitimden geçiyor'

 

Başkan Mutlu, "İş kazaları ve meslek hastalıkları konusundaki farkındalık ve algı eksikliğini ortadan kaldırmanın yolu ise hiç şüphesiz, eğitimden geçiyor. İESOB olarak temsil ettiğimiz camiayı eğitim yoluyla bilinçlendirme gayreti içindeyiz. Oda başkanlarımızın bu gün gerçekleştirme olduğumuz toplantı benzeri etkinliklere katılmalarını teşvik ediyor, elektronik ortamdaki bültenlerimiz yoluyla konuyu gündemde tutmaya çalışıyor ve üniversitelerimiz ile her anlamda birliktelikler oluşturarak bu tür etkinlikleri elimizden geldiği ölçüde desteklemeye çalışıyoruz" diye konuştu. 

 

Stratejik plan hazırlandı

 

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Siyasi İşler, Basın ve Enformasyon Sorumlu Müsteşarı İreneusz Fidos, iş sağlığı ve güvenliği konusunda stratejik plan hazırlandığını belirterek, "Bu planın 2020 yılında yürürlüğü girmesini umuyoruz. 217 milyon çalışanı ilgilendiren bu çalışmayı önemsiyoruz. Özellikle KOBİ'lerin iş risklerini azaltmak ve iş güvenliğini yükseltmek amacıyla Türkiye ile ortak çalışmalar yürütüyoruz. Bu amaçla 20 milyon Euro destek sağladık. Türkiye ile ortaklığımızı sürdürme kararlılığındayız" dedi.

 

Kazalar önlenebilir

 

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Halil Köse de, "İş sağlığı ve güvenliği daima ön planda tutulması gereken bir husustur. Bu kazaların yüzde 98'i önlenebilir. Yıllık 16 milyar dolar maliyeti olan iş kazaları önemli bir gider kalemi oluşturuyor. Bu tutarın 5'te 1'i harcansa kazaların yüzde 70'i yaşanmadan ortadan kaldırılıyor. Soma ve Ermenek'te yaşanan kazalar da bu şekilde önlenebilirdi" diye konuştu. 

 

Bize sorun bilgiye ulaşım açısından en uzun süren yöntemdir.
Önce aşağıdakileri deneyebilirsiniz.
Bize Sorun