Kuyumculardan Mutlu’ya teşekkür ziyareti…

Kemeraltı için son dönemde yapılan çalışmalar çarşı esnafının yüzünü güldürdü. İşportanın önlendiğini, insanların sokakta daha rahat gezdiğini kaydeden çarşı esnafı, işlerine daha hevesle sarıldıklarını belirtti.

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu’yu ziyaret eden Kuyumcular Odası yöneticileri, Kemeraltı’nda yaşanan olumlu gelişmelere verdiği katkılardan dolayı Mutlu’ya teşekkür etti.

Çarşıdaki sıkıntıların giderilmesinde Mutlu’nun büyük emeği geçtiğini vurgulayan İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Yılmaz Uca, İESOB Başkanına bir de teşekkür plaketi verdi.

Birlik içinde hareket edildiğinde istenilen sonuçlara ulaşıldığını ifade eden Uca, ‘Basta kuyumcular olmak üzere bütün Kemeraltı esnafı son derece mutlu. Çarşı esnafı işlerine artık daha hevesli sarılıyor. İşportanın önlenmesinde ve çarşıya düzen getirilmesinde en büyük katkıyı verenlerin başında bizleri temsil eden Esnaf Birliği geliyor. Birliğimizin kararlı ve hassas tutumu, sesimizi duyurması, farklı ve sevindirici sonuçları beraberinde getirdi.’ diye konuştu.

Kemeraltı brifingi

Kuyumcular Odası’nın jestinin kendilerine enerji verdiğini belirten İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu da, Kemeraltı hakkında İzmir Valisi Mustafa Toprak’a ayrıntılı brifing verdiğini söyledi.

Mutlu, ‘Kemeraltı derneğini de katarak kuyumcularla yaptığımız toplantıdan sonra Vali Mustafa Toprak’a giderek dünden bugüne Kemeraltı’nda yaşanan gelişmeleri aktardım.’ dedi.

Kemeraltı’nın önceki yıllarda İzmir ticaretinin merkezi olduğunu hatırlatan Mutlu, ‘Kemeraltı, İzmir’de yaşayanların bir küçük altın, bir düğme, çocuklarına bayramlık aldığı,  hemen hemen herkesin alışveriş yaptığı, hoşça vakit geçirdiği bir mekandı.

Ancak, planlı şehir gelişmesi, çarşıdaki iş kollarının kendi çarşılarına taşınmasına yol açtı.  Ayakkabıcılar kendi sitelerine, gıdacılar Gıda Çarşısı’na, inşaat malzemeleri satanlar da İnşaatçılar Çarşısı’na taşındılar. 

Ayrıca kentin çeşitli noktalarında Kemeraltı gibi çarşılar oluştu. Karşıyaka Çarşısı, Forbes Şirinyer gibi. Artık insanlar Kemeraltı’na gelmez oldular. AVM furyası da Kemeraltı’nı olumsuz etkiledi.’ şeklinde konuştu.

İşporta ayrı esnaf ayrı

İşporta sorununa da değinen Mutlu, ‘Kemeraltı’nda  eskiden de işporta vardı. Hatta işportacılar bir yere toplanarak bir İşporta Çarşısı yapıldı ama olmadı. Bilinmesi gereken bir konu var. İşporta ayrı, Esnaf ayrıdır.

Esnaf kanun, nizam ve yönetmeliklere uygun işyeri  bulunan ve vergi mükellefi olan kişidir. İşportacı ise, kanun ve nizama uymayan, kalabalık ve uygun olmayan yerde satış  yapan kayıtdışı bir ekonomidir. İkisini birbirinden ayırt etmek gerekir.

Esnaf bazen işportacı gelmesin diye işyerinin önüne mal çıkarmakta veya işyerinin önüne saksı çiçek koymaktadır. Bu doğru ama bunun işporta ile bir ilgisi olamaz.

Kemeraltı’nda tek sorun işporta değildir. İşporta, önemli sorunlardan birisidir. Kemeraltı’nda otopark, ışıklandırma, mobese, işyerlerinin erken kapanması vs. bir çok sorun vardır. Ancak bize düşen görev, bütün kurumlarla işbirliği içinde bu sorunları çözmek için çaba sarf etmektir.’ dedi.

Vali Toprak’ın Kemeraltı konusunda  kararlı olduğunu vurgulayan Zekeriya Mutlu sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Evet Kemeraltı’nın sorunları vardır ama bunlar çözülemeyecek sorunlar değildir. Sorunların çözümü için kurumlar arası konsensüse ihtiyaç bulunmaktadır. Değerli Valimiz de aynı düşüncelerle bir toplantı yaparak kararlılığını gösterdi.

Kemeraltı tüm olumsuzluklarına rağmen güzel bir cazibe merkezidir. Kemeraltı’nın 24 saat yaşanabilir bir mekan, turistlerin ziyaret ettiği bir alışveriş ve cazibe merkezi ve kentimizin önemli bir tarihi mekanı olarak gelişip eski günlerini aratmayacak bir konuma gelmesini arzu ediyoruz.’

Bize sorun bilgiye ulaşım açısından en uzun süren yöntemdir.
Önce aşağıdakileri deneyebilirsiniz.
Bize Sorun