İzmir Esnafı Ahilik Haftası’na hazırlanıyor…

İzmirli esnaf sanatkarlar, her sene coşkuyla kutladıkları Ahilik Haftası’nı, bu yıl da düzenleyecekleri renkli etkinliklerle süslemeye hazırlanıyorlar. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu bu yıl 27. sini kutlayacakları Ahilik Haftası etkinliklerinin 22-27 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirileceğini söyledi.

 

Cumhuriyet Meydanında çelenk koyma töreni ile başlayan hafta etkinliklerinde, Yılın Ahisi seçilen 50 yıllık ayakkabı ustası Mehmet Özsevgin’e Ahi cübbesi giydirildi.

 

Birlik yöneticileri daha sonra İzmir Büyükşehir başkanı Aziz Kocaoğlu ile İzmir Valisi Mustafa Toprak’a ziyaretlerde bulundular. Ahilik haftası ilk gün etkinlikleri Balçova’da sergilenen Şed Kuşatma Töreni tiyatral gösterisi, kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin standları ve esnaf ziyaretleri ile sürdü. Birlik yöneticileri ayrıca Balçova belediyesine ve kaymakamlığına da ziyaretlerde bulundu.

 

Törenlerde konuşan İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu Ahi Felsefesi’nin eski bir esnaf geleneği olduğunu belirterek,  ‘Ahilik, sanatın, ticaretin ve mesleğin olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulmasını öngören, kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimizdir. Hafta boyunca gerçekleştirilecek etkinliklerle de, Ahilik felsefesinin ve Ahi Evran kurallarının topluma tanıtılması hedeflenmektedir.

 

Yalın anlamıyla Ahi ‘Kardeşim’ demektir.

 

Ahilik Felsefesi, çalışma hayatında ve sosyal yaşamda dürüstlüğü, iyi ahlakı, bilimi ve eğitimi esas alan öğretileri içermektedir.  Ahi       Felsefesi, 13. yüzyıldan itibaren Anadolu’da toplumlara sosyal, sanat ve mesleki alanlarda yön vermiştir.’ diye konuştu.

 

Ahlakı, doğruluğu temel alan Ahi kurallarının,  bugünkü pek çok kurumun temelini de oluşturduğunu savunan Zekeriya Mutlu, ‘ Ahi felsefesi ile bugünkü sosyal güvenlik kurumu, kooperatifler, tüketici mahkemeleri gibi pek çok toplumsal kurum aynı hedefleri paylaşmaktadır.

 

Ahilik kaliteli üretmek, doğru tartmak,  tüketiciye saygı demektir.

 

Ahilik, dayanışma, siftah yaptıktan sonra müşterisini komşusuna yönlendirmek demektir.

 

Ahilik, yardımlaşma, orta sandıkları marifetiyle ihtiyaç sahiplerine destek olmak demektir.

 

Özetle Ahilik, içinde bulunduğumuz çağın şartlarında unuttuğumuz, ama sıkı sıkıya sarılmamız gereken değerleri bize hatırlatan bir esnaf geleneğimizdir.’ şeklinde konuştu.

 

Devlet büyükleri yetiştirdi…

 

Türk tarihinde Ahilerin devletin şekillenmesine katkı verdiklerini de hatırlatan Mutlu, ‘Bir deri ustası olan pirimiz Ahi Evran’ın kurduğu Ahi Teşkilatı, Anadolu Selçuklularından Osmanlı İmparatorluğuna geçiş sürecinde son derece önemli bir rol oynamış, ahlaki ve mesleki yönleriyle toplumun ekonomik yapısını hazırlamış,  devlet yapısının temel niteliklerini belirlemiştir.

 

Bugünkü sivil toplum örgütlerinin, meslek kuruluşlarının temelini oluşturan Ahi örgütleri, Selçukluların ve Osmanlıların devlet teşkilatlanmalarına da örnek oluşturmuş, içinden pek çok ülke yöneticisi çıkarmıştır. Örneğin, Orhan Bey ve oğlu 1. Murat da Ahi Ocağı’ndan yetişmişlerdir. Ahi teşkilatları içinde bulundukları toplumların sosyal ve kültürel gelişimlerine önemli katkılarda bulunmuşlardır. ‘ dedi.

 

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin, Türk insanına öz kimliğini ve kültürünü anlatmayı, hatırlatmayı bir görev olarak kabul ettiğini de sözlerine ekleyen Mutlu, etkinliklere tüm İzmirlileri davet etti.

 

 

Ahilik Haftası Kutlama Programı (ayrı kutu)

 

2. GÜN (24 EYLÜL 2014 ÇARŞAMBA)

 

09.15 Çeşme Belediye Başkanı Ziyareti

 

09:45 Çeşme Kaymakamı Ziyareti

 

10:00          Esnaf sanatkarlarla sabah kahvaltısı

Yer: Çeşme  Sanayi Sitesi

 

11:00          Çeşme Çarşı esnafı ziyareti,

         Yer: İnkilap Caddesi

(Ahilik nasihatı kartı, ahilik el broşürü vb. dağıtımı.)

 

12:00 Şed Kuşatma Töreni

Yer: Çeşme Cumhuriyet Meydanı

 

12:45 Çe

Bize sorun bilgiye ulaşım açısından en uzun süren yöntemdir.
Önce aşağıdakileri deneyebilirsiniz.
Bize Sorun