İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği 29. Ahilik haftasının coşkuyla kutladı.

Sabah saatlerinde Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk anıtına çelenk sunumuyla başlayan kutlamalar ardından Birlik yöneticileri İzmir Valiliğine ve Büyükşehir Belediyesi’ne ziyarette bulundu.

İESOB Konferans Salonu’nda düzenlenen açılış ve geleneksel Şed Kuşatma töreni ise oldukça görkemli olud.
Törene İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sırrı Aydoğan, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, İESOB Onursal Başkanı Mehmet Ali Susam, İl Ticaret Müdürü Cevat Akgönüllü, İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, İŞKUR İl Müdürü Kadri Kabak, İzmir protokolü ve oda başkanları katıldı.

Törende yaptığı konuşmada ahilik değerlerinin önemine değinen İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, “Yalın anlamıyla Ahi 'Kardeşim' demektir . Ahilik felsefesi sanatın, ticaretin ve mesleğin olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulmasını öngörür. Kökleri çok eskilere uzanan Ahi Evran geleneği, devlet büyükleri yetiştirmiş, topluma ve devlet yapılanmasına yön vermiştir. Hafta boyunca gerçekleştirilecek etkinliklerle de, Ahilik felsefesinin ve Ahi Evran kurallarının topluma tanıtılmasını hedefliyoruz.” dedi.

Ahi felsefesini yeni nesillere aktarmak istediklerini belirten Mutlu, “Geçmişi ve geleneklerimizi iyi anlamalı, başarısızlıklarımızdan ders çıkarmalıyız. Aslolan insandır ve insani ilişkilerdir. İnsan odaklı hizmettir. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın ilkesinden vazgeçmeyiz.

Şüphesiz ki ahilik teşkilatın bugüne yansımaları da var. Daha önce orta sandığı vardı, tüm esnaf ve sanatkarlar bir pay ayırır, biriken para fakir ve fukaraya, ihtiyacı olana, iş kazası yapanlara verilirdi. Bugünkü orta sandığının ismi günümüzde Sosyal Güvenlik Kurumu’dur” dedi.

Bilgi çağı

Yaşanan çağda bilgi edinmenin ve kullanmanın önem kazandığını da hatırlatan Başkan Mutlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Artık dünya bilime, teknolojiye döndüğü için üyelerimiz de kendilerini geliştirmeli. Devlet de esnaf sanatkara pozitif ayırımcılık uygulamalı. Çünkü işsilliğin çözümü esnaf sanatkardadır. Bugün fabrikalarda fazla insan çalışmıyor. Bilgisayarlı cihazlar insan gücüne ihtiyacı azaltıyor. Emek yoğun çalışkan kesim esnaf sanatkarlardır. Küçük bir kahvede 8, lokantada 10 kişi çalışıyor. Bu ülkede işsizlik sorununun tek panzehiri biziz. Sizin hayatınızdaki yerimizi bir düşünün. Ekmeği, gevreği, peyniri getiren; tıraş eden, işe götüren, elbise diken, kahve, çay getiren biziz. Esnaf sanatkarsız bir hayat düşünülemez. İnsan hayatının ayrılmaz parçasıyız. Sosyal görevimiz var. Sıfır faizle kredi veren bankayız, 800 yıldır da veriyoruz. Açıyoruz hesabı ay sonunda alıyoruz. Mahallenin bekçisi polisiyiz. Mahallede çıkan kavgada hakimiz, mahallenin emanet eviyiz”

Toplumun mozaiği

İESOB Onursal Başkanı Mehmet Ali Susam ise Ahilik haftasında esnafın sorunlarını dile getirmemesinin duyarlılık olduğunu ifade ederek “Esnaf teşkilatı huzur barış istikrardan yanadır. Bugün özel sorunlarımız var demiyorlarsa birinci nedeni ülkenin içinde bulunduğu bu konumda kendi sorunlarını dillendirmemesi gerektiğini düşündüğü içindir. Esnaf teşkilatı olarak bunların bilincindeyiz. Güçlünün zayıfı ezdiği bir dünyadayız. Ahilik haftasında bunları konuşmuyor oluşumuz bunların bilinmediği anlamına gelmez. Teşkilatın önemli sorunları var. Onlara daha çok sahip çıkmak zorundayız. Burada ihtiyaç olan siyasi ve yerel iradedir. Bu bayramlarda biz hem bayramımızı kutlarken hem de bu iradenin hayata geçmesi için toplum yöneticilerine duyuru yapıyoruz” dedi.

Ticaret hayatının esnaf sanatkarlarla bereket kazandığını savunan Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sırrı Aydoğan’ın ardından kürsüye gelen İzmir Valisi Mustafa Toprak da, kendisinin de bir esnaf çocuğu olduğunu hatırlattı.

Kendi dükkanları olduğu halde babasının kendisini başka bir işyerine çırak verdiğini söyleyen Toprak, ‘Çünkü esnaflığı öğrenen iyi yetişir, topluma faydalı olur, malının, toplumun, işinin, bereketin değerini bilir. Esnaf teşkilatı desteklenmelidir. Bir alış veriş merkezine gittiğimde aldığım hazzın çok fazlasını Kemeraltı’na girdiğimde alıyorum. Orada kendimi buluyorum. Esnafla sohbet ediyorum. Milletin esnafa güven noktasında olduğunu görüyoruz. Biz ne kadar değişirsek değişelim o ruhumuz devam ediyor. Biz özümüze benliğimize döndüğümüzde ve bu odaları yaşattığımız ölçüde Türkiye Cumhuriyeti’ni toplumsal yaşamla birlikte ileriye götüreceğiz diye konuştu. 
Konuşmaların ardından İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, İzmir’de Yılın Ahisi seçilen Pastahane sahibi Emre Demirci’ye şed kuşağı ve özel giysilerini giydirdi.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki ve İESOB’deki törenlerde, Birliğin hazırlattığı birebir karton esnaf sanatkar fotoğrafları canlı mankenler büyük ilgi gördü. Etkinlikler boyunca Soğuk Heykel Atölyesi’nden 10 canlı mankenin farklı meslekleri sergiledi.
Birlik Binası’nda düzenlenen tören sonunda İESOB Anadolu Teknik Endüstri Meslek Lisesi’nde başarılı olan öğrencilere protokol üyeleri tarafından ödülleri verildi.

Ahilik Haftası Etkinlikleri (ayrı kutu)

25 MAYIS 2016 ÇARŞAMBA
10.30- Çarşı Esnafı Ziyareti ve Canlı Manken Etkinliği
Canlı Mankenlerin Gösterisi- Kuaför Şov- Ahi Lokması ve Ahi Pilavı İkramı
Yer: Karşıyaka Çarşısı
15:00- Çarşı Esnafı Ziyareti ve Canlı Manken Etkinliği
Canlı Mankenlerin Gösterisi- Kuaför Şov-Ahi Lokması ve Ahi Pilavı İkramı
Yer: Konak Meydanı Kemeraltı Girişi


27 MAYIS 2016 CUMA
10.00- Esnaf sanatkarlarla kahvaltı
Yer: Bayındır Sanayi Sitesi
11.00- Bayındır Çarşı Esnafı Ziyareti
Canlı Mankenlerin Gösterisi- Kuaför Şov-Ahi Lokması ve Ahi Pilavı ikramı
Yer: Bayındır Çarşısı

Bize sorun bilgiye ulaşım açısından en uzun süren yöntemdir.
Önce aşağıdakileri deneyebilirsiniz.
Bize Sorun