İESOB’nin önerisi ‘Çek Garanti Fonu’

İESOB’nin önerisi ‘Çek Garanti Fonu

 

Türkiye’de 15 Haziran tarihinden itibaren ‘Karekodlu Çek Uygulaması’ başladığını hatırlatan İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, uygulamanın önemli bir çalışma olduğunu ancak tek başına çeklere güven ortamını sağlayamayabileceğini söyledi.

İESOB’un önceden geliştirdiği Çek Garanti Fonu önerisini hatırlatan Mutlu, ‘Çeki alan kişinin aklında çekin ödeneceğine dair bir soru işaretinin bulunmaması gerekir. Bu nedenle Çek Garanti Fonu gibi daha etkin uygulamalara ihtiyaç var’ dedi.

Ara başlık

Karekodlu çek uygulamasının piyasalardaki karşılıksız çek riskinin azaltılmasını ve  ticaretin daha sağlıklı yapılabilmesini amaçladığını belirten Mutlu, ‘ TOBB ve Türkiye Bankalar Birliği’nin Kredi Kayıt Bürosu ile birlikte geliştirdiği “Karekodlu Çek Uygulaması” isteğe bağlı olarak uygulanıyor. Uygulamada karekodun sorgulanmasıyla çek yaprağının doğruluğu teyit edilebilmekte, keşidecinin geçmiş çek ödeme performansına dair bilgilere ulaşılmakta’ dedi.

Karekodlu çekleri kullanmak isteyenlerin bankalardan talepte bulunabileceğini de hatırlatan Mutlu karekodlu çek alışverişlerinde bulunacak esnaf sanatkarların akıllı telefonlarına Findeks Mobil uygulamasını indirmelerinin ve üye girişi yapmalarının gerektiğini söyledi.  

Mutlu, ‘Dokuz bankanın ortaklığı ile kurulan Kredi Kayıt Bürosu A.Ş. tarafından hayata geçirilen Findeks, finansal bir hizmet platformudur. Findeks mobil uygulaması ile karekodu sorgulatarak, ibraz edilen ilk ve son çek tarihlerine, ibrazında ödenen çeklerin adet ve tutar olarak yüzdesine, gecikmeli ödenmiş ya da halen ödenmemiş çeklerin adet ve tutar olarak yüzdesine, bu bilgilerin 1 aylık, 3 aylık ve 12 aylık dökümüne ulaşım mümkündür.’ diye konuştu.

Esnaf mağdur olmamalı

Esnaf sanatkarların çekler konusunda önemli sıkıntılar yaşadıklarını da kaydeden Başkan Mutlu sözlerini şöyle sürdürdü: ‘İESOB bu çerçevede daha önceden Çek Garanti Fonu önerisini geliştirmişti.

Buna göre bankalar,  her çekten cüzi miktarda yapılacak küçük bir kesintinin aktarılacağı bir fon kurabilir. Bu fonun birikimleri ile karşılıksız çeklerin ödenebilmesi, ödenmeyen çekin sahibi ile fon yetkililerinin daha sonra bir uzlaşma arayışına girmesi mümkün olabilecektir. Bu şekilde piyasalarda tıkanma yaşanmayacaktır. Çek Garanti Fonu olarak da adlandırılabilecek bu uygulama, kamu denetiminde özerk bir yapı halinde düşünülebilecektir.

Özellikle yeterli finansal güce sahip olmayan üyelerimiz, müşteriden aldıkları çekleri tahsil edemediklerinde mağdur olmakta, faaliyetlerini sağlıklı şekilde sürdürememekte,  kendi ödemelerini de aksatabilmektedirler.

Çek Garanti Fonu ekonomideki sağlıklı zincirin kırılmasını önleyecek ve çeke olan güvensizliğin aşılmasını sağlayacak bir uygulama olabilecektir. Ekonomi çevrelerini bu önerimizi dikkate almalıdırlar,’

 

 

 

Bize sorun bilgiye ulaşım açısından en uzun süren yöntemdir.
Önce aşağıdakileri deneyebilirsiniz.
Bize Sorun