Babacan İESOB'yi ziyaret etti

Babacan İESOB’yi ziyaret etti…

 

Bir dizi temaslarda bulunmak için İzmir’e gelen Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne de ziyarette bulundu. İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu ve çok sayıda oda başkanının sıcak ilgisi ile karşılanan Babacan’a kesimin sorunlarını içeren bir kitapçık ile plaket de sunuldu.

Ali Babacan’ın dünya tarafından tanınan önemli bir ekonomist olduğuna dikkat çeken İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, yeni dönemde de Türkiye’nin Babacan’ın bilgi ve tecrübelerinden yararlanması gerektiğini belirtti.

Babacan’ın ekonomi yönetimindeki çalışmalarını başarılı bulduklarını söyleyen Mutlu, ‘Enflasyon ve faiz oranlarının düşürülmesinde, kredi limitlerinin artırılmasındaki katkıları biliyoruz. Hükümetin ulaşım, sağlık hizmetleri, eğitim ve AVM yasası alanlarındaki çalışmalarını da takdirle izliyoruz. Gelinen noktada yeni dönemde aday olmayacaksınız ama dünyada fikirleri beğeni toplayan değerli bir ekonomist olarak ülkemizin sizden yararlanması lazım.’ şeklinde konuştu.

Esnafın temel sorunlarını Babacan’a aktaran Mutlu, ‘Piyasalarda para sıkıntısı, insanların alım gücünün düşük olması ve özellikle seçim döneminde harcamaların kısılması üyelerimizi daha da sıkıntıya sokuyor. Türkiye  önümüzdeki dönem KOBİ’lerin ön plana çıktığı G-20’de dönem sözcüsü olacak. 1-20 kişi istihdam eden yoğunluğumuzla esnaf sanatkarlar olarak bu süreçten beklentilerimiz var. Bu noktada üzerimize düşeni yapmaya da hazırız’ dedi.

Türkiye’deki ekonomik ilerlemelerin olumlu olduğunu ifade eden Ali Babacan ise, ‘Nüfusu hızlı artmamasına rağmen İzmir’de kayıtlı çalışan sayısı yüzde 50 arttı. Esnafın Halkbank kanalıyla kullandığı kredilerin faizi yüzde 59’lardan enflasyon oranının altındaki oranlara düştü. İnsanların ay başında maaş alıp dolara çevirdiği ve gerektikçe bozdurup harcadığı günleri geride bıraktık.’ diye konuştu.

Siyasi istikrarın ekonomide büyük önem taşıdığını da hatırlatan Babacan, ‘Siyasi istikrar olmazsa ekonomide kalkınma olmaz, piyasalar tıkanır. İstikrar çabuk bozulur ama yeniden inşası zor olur. İhracat, tarım ve ithalat cari açığı doğrudan etkiler, açık büyükse dış borç da büyük olur. Bugün devletin dış borç yükünü düşürdük ama özel sektörün, bankaların, reel sektörün dış borç yükü var. Bu çarkın dönmesi için güven unsuru önemli. Güven unsuru sarsılırsa kredi muslukları da hızla kapanır’ dedi.

 

Bize sorun bilgiye ulaşım açısından en uzun süren yöntemdir.
Önce aşağıdakileri deneyebilirsiniz.
Bize Sorun